zondag 29 november 2015

De jeugd uit het Oosten




Het is alweer een aantal weken geleden dat ik om 06.15 uur des ochtends een 3tal jongeren ontmoette op het fietspad nabij de Gaasperplas in Amsterdam Zuid-Oost. Bepakt en bezakt en in druk overleg. Hulpvaardig (= nieuwsgierig) als altijd vroeg ik naar hun doel en of ik van advies dan wel hulp kon dienen. Er volgden vele woorden maar geen één die ik verstond. Omdat hun taal een beetje Oostblokkerig klonk probeerde ik wat Duitse woorden die ik nog had onthouden van de middelbare school. Dat lukte, de jongeren vertelde me dat ze de avond te voren uit Nijmegen waren vertrokken om wat te vertoeven in Amsterdam. Het was me niet geheel duidelijk of het de bedoeling was dat ze al dezelfde avond zouden aankomen, echter de nachtelijke verdwaaltochten had niet hun goede humeur aangetast. Nadat ik hun richting het Centrum had gewezen vervolgden we allen weer onze route.

zondag 22 november 2015

Dikke nippels


Wat doe je op een regenachtige zondagmiddag wanneer je vrouw aangeeft nog even naar bed te gaan, nou, wat onderhoud aan de Velo dus. Zo een 5000km geleden nieuwe Marathon Plus banden gemonteerd op de voorwielen en door de schuine stand van de wielen slijten deze aan de binnenzijde meer dan de buitenzijde.

 

Banden gewissseld

Daarom maar even de rechter en linker band omwisselen zodat ze weer gelijk slijten. Ook even de spaken bijstellen edoch het blijkt dat in de velgen na 4 jaar weer, pekel en veel bochten de koppen van de spaaknippels door de velg slijten. Bij het zoeken naar een sluitringetje als tijdelijke oplossing vond ik toevallig spaaknippels met gelijke schroefdraad maar met een veel dikkere kop. Probleem opgelost dus, geen nieuwe velg nodig !!  Zo simpel kan het zijn J.
 
                                                      Versleten gat met grote nippel
 

                      verschil in nippels

maandag 9 november 2015

@#$! weer pech …



Zo éen a twee maal per jaar sta ik stil met mijn Strada op een ongeplande locatie en op een ongepland tijdstip.  Dit soort gebeurtenissen zijn slecht voor mijn humeur, dat kan ik je zeggen. Het gebeurde me nog in augustus om 05.45 uur tussen Muiden een Weesp midden op het fietspad; bout uit de naaf van het achterwiel en dus geen aandrijving meer. Het schakelen ging al een paar ritten heel raar en dat was dus een voorteken! . Gelukkig was het toen al licht en kon ik de onderdelen weer snel terug vinden en even later weer al mopperend de tocht vervolgen. Gelukkig hadden Strada Express en BeauBleu me niet gezien en ontliep ik daarmee hun sarcasme en honende fotoos op het blog. Die losse bout, dat heb ik een paar jaar geleden al eens gehad voor het AMC en moest ik me laten ophalen door Lieve-Liebeth met de Strada bovenop de Panda.

 
De achternaaf

palletjes in de vrijloop


Vorige week ontmoette ik ook weer zo een oude bekende: de “lamme vrijloop”, trappen wat je wil maar niet verder komen. Zie mijn post van een jaar geleden “hulde aan de wegenwacht”,  waar ik eigenlijk ook niet veel verder mee kwam en me weer moest laten ophalen door Lieve-Liesbeth. Een jaar later exact hetzelfde, weer een lamme vrijloop maar nu net na vertrek van huis dus maar teruggelopen. Dan kom je er achter dat 7 minuten fietsen dus bijna 3 kwartier wandelen is !!

Des middags wat eerder vertrokken van het werk en met de Strada in de koffer van de Espace om 17.30 bij Velomobiel.nl waar Allert zo vriendelijk was om de vrijloop in het achterwiel even snel te vervangen, “kwartiertje werk”.   Nou ….. alles zat flink tegen en bijna elk onderdeeltje, nieuw of oud, moest door de draaibank in of had loctite nodig om weer te passen. De achterbrug is er wel 4 keer uitgeweest. Twee uur later kon ik eindelijk weer gaan. Ik ben blij dat ik deze klus zelf niet heb aangedurfd want er is best wel wat technisch inzicht, kennis en gereedschap voor nodig. Ook past een standaard vrijloop niet omdat Velomobiel.nl de binnendiameter van de vrijloop wat heeft uitgedraaid om een dikkere achteras te kunnen monteren.

Het falen van de vrijloop was te wijten aan de grote hoeveelheid roest en vocht aan de geveerde palletjes in plaats van vet. Maar hoe kan dat nou? De vrijloop is toch afgedicht?. Ik haal wel eens de tuinslang flink onder de spatborden door om mijn fiets een kilo lichter te maken maar spuit nooit recht op de vrijloop?
 
Ik ben benieuw of andere rijders dit euvel ook kennen.


cassette met vrijloop

vastgeroeste palletjes
 
 binnenzijde vrijloop
 


nieuwe vrijloop